Перша поява 29 лютого у календарі

29 лютого здавна вважається найдивнішим днем у році. Споконвіку з цим числом пов’язували безліч містичних випадків. А високосний рік ще й сьогодні вважають тяжким, очікуючи від нього якихось лих, бід чи природних катаклізмів. Та звідки ж взялася ця таємнича дата?

В 46 році до н.е. римський імператор Гай Юлій Цезар вирішив уточнити тривалість календарного року. Астрономи з'ясували, що рік триває 365 діб і 6 годин. Виходить, що у році є зайвих чверть доби. Для того, щоб уникнути значного збою календаря, грецький астроном Созіген запропонував до лютого кожного четвертого року додавати різницю в одну добу, яка й накопичувалася за три попередніх роки. І в такому році лютий має 29 днів, а сам рік - 366 днів. А називається він високосним.

Разом з цим олександрійські астрономи, щоб не відстати від загальних космічних процесів, розробили календар, у якому до кожного року, кратного чотирьом, додали ще одну добу в лютому.

Німецький професор Хайнріх Хемме створив спеціальний «календар» святкування дня народження для тих, хто народився в цей день. Народжені 29 лютого можуть справляти свій день народження щороку, але ось сам день святкування залежить від години народження. Ті, хто з’явився на світ в перші години після півночі, можуть відзначати день народження 28 лютого. Ті, хто народився ближче до півночі 1 березня, можуть відзначати день народження вже 1 березня. Народжені в першій половині дня - від 6 ранку до 12 полудня - перші два роки справлятимуть день народження 28 лютого, а третій рік - 1 березня, а народжені в другій половині дня - від 12 до 6 вечора - перший рік повинні відзначати день народження 28 лютого, а наступні два - 1 березня.

За даними пологових будинків, батьки дуже часто намагаються записати народжених 29 лютого немовлят на 28 лютого або ж на 1 березня, мотивуючи своє бажання тим, що не хочуть позбавляти дитини дня народження.

За статистикою, на сьогоднішній день у світі живе близько чотирьох мільйонів осіб, народження яких офіційно зареєстроване в цей день. А це 0,069% всього населення Земної кулі.

В одному з оповідань Анатолія Алексіна описується кумедна історія: 12-річний хлопчик закохується в однокласницю, домагаючись її запрошення на каток. Однак згодом з'ясовується, що на каток в той же вечір був запрошений ще один хлопчик. Хлопчаки кинулися з’ясовувати стосунки, а дівчина із задоволенням спостерігала за бійкою – обох однокласників вона запросила на 29 лютого не високосного року - на неіснуючий вечір.

За легендою, одного разу святий Касьян та Миколай Угодник йшли по дорозі і побачили мужика, який витягував віз із багна. Мужик попросив допомогти, однак Касьян побоявся забруднитися, а Миколай мовчки витягнув віз із болота. Бог, побачивши все, позбавив Касьяна щорічних іменин за нечуйність до бідних людей.

За іншою легендою, святий Касьян стоїть на варті пекла, і Господь відпускає його на відпочинок лише раз на чотири роки. За відсутності святого його обов'язки беруть на себе 12 апостолів.

Вчений XIII століття Сакробоско висунув ще одну цікаву теорію кількості днів у лютому. Згідно з нею, лютий в юліанському календарі мав 30 днів з 44 року до н. е. до 8 р. н. е.. Далі імператор Август скоротив лютий на один день для того, щоб додати цю добу до серпня – місяця, названого на його честь. Причиною тому послужила звичайна заздрість: липень, названий на честь його попередника Юлія Цезаря, мав 31 день, а серпень лише 30.

29 лютого відзначають день святого Освальда. Колись європейці вважали цю дату тим єдиним днем, коли жінка може зробити пропозицію руки і серця чоловікові. Ця традиція зародилася в Ірландії ще в V столітті, а в XIII столітті вийшов спеціальний закон у Шотландії, який увіковічнив традицію. Згодом схожу постанову видали і в Англії.

.

Джерело: http://news.students.ru/2

Кiлькiсть переглядiв: 237

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.