Міжнародний день числа ПІ

14 березня математики світу відзначають День числа "пі". Як відомо, це математична константа, яка означає відношення довжини кола до його діаметру і дорівнює наближено 3,14. Ця константа позначається грецькою буквоюπ- першою буквою грецького слова περιφέρεια (periphereia) - край або обвід круглого тіла, і тому буквуπ взяли для позначення відношення довжини кола до його діаметру. Символ π став загальновизнаним завдяки Л.Ейлеру.

Чому День "пі" відзначається саме цього дня? Це неофіційне свято придумав в 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу (Larry Shaw), який виявив, що дата 14 березня, записана в прийнятій у США формі (3/14) - співпадає з першими трьома цифрами числа "Пі". Окрім того, 14 березня відзначається день народження німецького фізика і творця теорії відносності Альберта Ейнштейна.

На декількох "офіційних сайтах" Дня числа "Пі" наводяться рекомендації, як відзначити це свято. Їх автори радять, наприклад, випекти пиріг із зображенням грецької букви "пі" або з першими цифрами самого числа, вирішувати математичні головоломки і загадки, водити хороводи навколо предметів, що містять у своїй назві склад "пі". Можна спробувати використовувати число "Пі" як одиницю вимірювання. Наприклад, якщо вам 31 рік, то цього дня вам буде приблизно 9 "пі"-років.

Деякі також рекомендують відзначати не тільки День числа "Пі", але і хвилину - в 1:59 після полудня, коли дата і час утворюють перші шість знаків числа, або навіть секунду - 1:59 і 26 секунд, що дає вже сім знаків після коми - 3,1415926.

Досконалий день "Пі" стався 14-го березня 1592 року о 6 годині, 53 хвилини та 58 секунд. Ця дата, записана в "американському" форматі виглядає як 3/14/1592 6:53:58, що відповідає першим 12-ти знакам в числі π: 3,14159265358.

Приблизний День "Пі" є однією з двох дат: або 22 липня (записується 22/7 - цей дріб було відкрито Архімедом, його значення дорівнює 3,142857143, що є приблизним виразом π), або 26 квітня (25 квітня високосного року) - день, коли Земля проходить дві астрономічні одиниці по своїй орбіті з початку календарного року: в цей день загальна довжина орбіти Землі, поділена на довжину вже пройденої ділянки, дорівнює π.

З числом π пов'язано багато цікавих фактів. Наприклад, у 1859 році англійським математиком Дж.Тейлором було встановлено, що коли розділити периметр основи піраміди Хеопса на її подвоєну висоту, то одержимо 3,144. Через п'ять років професор Едінбурзького університету Ч.П.Сміт, провівши точніші обмірювання піраміди, розрахував більш точне значення - 3,14159, яке відповідає сучасним даним.

/Files/images/rzne/Pi_monumentum.jpg

Металева скульптура числа π,встановлена на сходах перед будівлею Музею мистецтв у Сіетлі

Джерело: Країна Матландія

Міжнародний день числа «Пі» відзначається 14 березня. Це досить оригінальне свято відзначають з 1988 року. Придумали свято співробітники науково-популярного музею Експлораторіум, який знаходиться в Сан-Франциско. Про число "Пі" всі ми дізналися ще в шкільні роки. Вивчаючи коло і його окружність, школярі знайомляться з математичною константою π, яка виражає відношення довжини окружності кола до довжини його діаметра. Числовий вираз числа π нескінченний, але його прийнято приймати за 3,14 ... Саме тому датою для святкування Міжнародного дня числа «Пі» був обраний 3 місяць і його 14 день. Міжнародний день числа «Пі» також збігається з днем народження видатного вченого Альберта Ейнштейна. Фахівці стверджують, що математичні розрахунки з використанням числа «Пі» проводилися ще при будівництві Вавилонської вежі. Але стародавні майстри недостатньо точно прорахували пропорції при будівництві, тому проект так і не був вдало завершений. Святкування Міжнародного дня числа «Пі» проводиться досить весело, незважаючи на те, що головними винуватцями урочистостей є серйозні математики. У багатьох країнах на честь цього свята навіть організовують кулінарні поєдинки.
Ссылка на источник: http://te.20minut.ua/Podii/tsey-den-v-istoriyi-14-bereznya-mizhnarodniy-den-chisla-pi-10486463.html
Кiлькiсть переглядiв: 1106

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.