Народився перуанський прозаїк, Лауреат Нобелівської премії Маріо Варгас Льйоса

Хо́рхе-Ма́ріо-Пе́дро Ва́рґас-Льйо́са (нар. 28 березня 1936, Арекіпа, Перу)— перуанський прозаїк, драматург, есеїст, філософ, публіцист, політичний і громадський діяч, лауреат Нобелівської премії 2010 р. за «картографію владних структур і гостре зображення людського опору, бунту й поразки».

Народився Варгас Льйоса у перуанському місті Арекіпа у сім'ї дипломата Ернесто Варгаса Мальдонадо (Ernesto Vargas Maldonado) та Дори Льйоса Урета (Dora Llosa Ureta). Слід зазначити, що у Латинській Америці люди часто мають подвійне прізвище: перше— від батька, друге— від матері, як це сталося у випадку Варгаса Льйоси та його батьків.

Невдовзі після народження хлопчика батьки розлучилися, і мати з сином переїхала у Болівію, де вони прожили наступних 9 років. Після чого повернулися на батьківщину, спочатку у провінційне містечко П'юру, через рік до Ліми. Тут батьки помирилися і знову почали жити разом. Закінчив католицьку школу а у 1950 році військове училище «Леонсіо Прадо». Вчився на філологічному факультеті університету Сан-Маркос.

У 1958— отримав стипендію Мадридського університету і виїхав до Європи та США. Тривалий час жив у Британії.

Слава прийшла до Маріо Варгаса Льйоси у 1960-х, коли він написав «Місто і пси», «Зелений дім», «Розмову в Соборі». Перший роман Варгаса Льйоси «Місто і пси» (1963) спричинив у Лімі скандал і був підданий осуду з боку офіційної влади, після чого книгу було заборонено і спалено. Роман показав які безчинства дідівщини існують у перуанській армії. «Місто і пси» став культовою книгою для молодіжної читацької аудиторії СРСР. У СРСР і США роман було екранізовано. Радянська кінострічка «Ягуар» була відзнята чилійським режисером Себастьяном Аларконом у 1986 році.

Далі продовжує активно творити в найрізноманітніших жанрах: комедії, детективу, історичного роману, політичного трилера.

Твори Варгаса Льйоси відображають його бачення Перу і його життєвий досвід як перуанця. З часом він поступово розширив свій діапазон і взявся за висвітлення проблем, що постають в інших частинах світу. Впродовж кар'єри змінився також його стиль— від літературного модернізму до іноді грайливого постмодернізму.

Загалом Маріо Варгас Льйоса написав понад 30 романів, есе та театральних п‘єс.

1990— балотувався на посаду президента Перу від партії «Демократичний фронт», але програв у другому турі Альберто Фухіморі, який згодом став диктатором і режим якого Варгас Льйоса жорстко і переважно справедливо критикував.

1993— отримав громадянство Іспанії, не відмовляючись від перуанського— хоча був на межі втрати останнього через негативне ставлення до нього тогочасної влади Перу.

Член Іспанської королівської академії (ісп. Real Academia Española).

Політичні погляди Варгаса Льйоси еволюціонували від підтримки лівих сил до центристських і правих.

У листопаді 2014 року, за сприяння посольства Іспанії, Маріо Варгас Льйоса відвідав Україну, побувавши у Києві й Дніпропетровську. 11 листопада він поспілкувався зі студентами Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка.

КНИГА ПИСЬМЕННИКА У ФОНДІ БІБЛІОТЕКИ ОЗ НВК "ЗОШ І-ІІІ СТ.-ГІМНАЗІЯ" СМТ ШАЦЬК:

/Files/images/knigi/zarubjn/dorosl/льйоса . сон кельта.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 402

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.